Om jag ska vara helt ärlig så hade jag inte tänkt att skriva om min förlossning men såhär i efterhand känns det annorlunda. Jag sökte själv mycket information inför mitt snitt så om jag kan hjälpa något att förbereda sig blir jag väldigt glad. Vår dotter kom som sagt till världen medett planerat kejsarsnitt på BB Sophia. Innan jag ens blev gravid visste jag att om jag någon gång skulle få barn så skulle jag vilja föda med kejsarsnitt. Jag är själv född den vägen och har aldrig känt att jag vill uppleva en vanlig förlossning.  Jag vill inte gå in på djupet här men mitt önskemål var baserat på psykiska anledningar och inte fysiska.

När vi träffade vår barnmorska för första gången berättade jag med en gång att jag ville ha ett snitt. Jag hade läst att det kan ta tid att få det godkänt och ville därför starta processen så snart som möjligt. Min barnmorska svarade med den klassiska meningen ”En vaginal förlossning är det bästa” vilket jag förstår men för mig som enskild individ var det inte det bästa.

I början på 2015 fick jag träffa en läkare på BB Sophia för att prata mer om ett eventuellt snitt. Jag var otroligt nervös innan och när jag satt där i väntrummet hade jag gråten i halsen. Tänk om jag inte skulle få ett snitt? Läkaren visade sig vara en väldigt trevlig och varm man som såg till mig som individ. Efter ett par minuter sa han att jag skulle få mitt kejsarsnitt och jag kan inte beskriva hur glad och lättad jag blev! Jag ville nästan krama honom hårt och dansa runt i rummet. När vi hade pratat klart fick jag ett papper med det planerade datumet, den 9 juni skulle det ske!

Dagen innan vår dotter skulle födas började det pirra rejält i magen. Det kändes som dagen innan julafton när man var liten, fast gånger 10 000. På morgonen den 9 juni tog vi en taxi till BB Sophia och möttes av en trevlig barnmorska som fick oss att både skratta och slappna av. Vi fick checka in på vårt rum där vi fick byta om till operationskläder (hysteriskt fula) och barnmorskan lyssnade på bebisens hjärtljud. Egentligen skulle mitt kejsarsnitt börja runt 08:00 men på grund av en annan operation blev min framskjuten två timmar. Under tiden fick jag bland annat träffa kirurgen och när det äntligen var dags kände jag mer nu kör vi istället för nervositet.

Nere i operationsrummet möttes jag av ett riktigt dream team som höll mig i handen, förklarade allt som hände och fick mig att känna lugn. Narkosläkaren hade jag träffat ett par dagar innan så det var ett stort plus med ett välbekant ansikte! Jag var mest nervös för spinalbedövningen men efter en lokalbedövning kände jag absolut ingenting av den. När spinalbedövningen var klar sattes ett grönt skynke upp, jag fick en kateter och narkosläkaren kontrollerade min bedövning. Jag kände självklart ingen smärta av operationen men man märkte att någon rörde magen vilket var en rätt konstig känsla. Det gröna skynket rörde sig mycket under kejsarsnittet och jag noterade att min underkropp flög omkring på operationsbordet vilket nästan fick mig till skratt. Efter en liten stund hörde man ett sugande ljud och sedan ett skrik. Vår dotters första skrik! Det var helt klart det mest överväldigande jag har varit med om i hela mitt liv.

Medan jag blev sydd kom barnmorskan runt med vår dotter och det var en mäktig känsla. Nu var hon äntligen här! När hela operationen var klar blev jag flyttad till min säng och rullad till uppvaket med vår dotter i famnen. Vi fick stanna på uppvaket i ungefär två timmar och under tiden kontrollerades bland annat mitt blodtryck och hur bedövningen släppte. Väl uppe på vårt rum började känslorna att komma – nu var vi en familj!

Jag är otroligt nöjd med mottagandet på BB Sophia, från första besöket till efterkontrollerna. Jag kunde inte ha fått en bättre förlossning! Att ha lugn, vänlig och kunnig personal runt omkring gjorde allt.