Det är flera som har efterfrågat tips till Wien så här kommer en liten miniguide med mina favoriter. Jag har besökt Wien sju gånger och är helt förälskad! Min morfar är född i staden så det gör den extra speciell för mig.

Guiden är senast uppdaterad: mars 2023.

Restauranger & cafeer

Wien är känd för sin fikakultur och tar väldigt seriöst på sitt kaffe och sina bakelser. Det är nästan heligt att sitta på cafe. I Wien finns det massor av cafeer att välja mellan så tro mig, du kommer inte ha brist på tårta!

Cafe Demel har fantastiska bakelser och gott kaffe i anrik miljö. Det finns även en butik där du kan köpa fint inslagna presenter som choklad och andra godsaker. Här kan det dock vara alldeles för mycket människor så vill du gå hit rekommenderar jag morgonen eller kväll. På vackra Cafe Sacher kan du äta en original Sacher torte och väldigt god apfelstrudel. Jag har även besökt Cafe Sacher (Rote Bar) runt elva på kvällen för några glas vin vilket var väldigt trevligt. Precis som Demel kan Sacher ha köer utanför mitt på dagen så jag går helst hit senare på kvällen. Hotellet äger även Sacher Eck vägg i vägg där man kan ha trevlig lunch i en lite mer modern miljö. Ett cafe som jag älskar är Gerstner där jag gärna äter chokladdoppade jordgubbar eller hallontårta. Finns även shop där man kan köpa med sig godbitar. Ett tips! Ta hissen upp till plan 2 där du hittar stora vackra salar där du kan fika.

Wien fika landtmann.jpg

Om du är i Wien på våren eller sommaren rekommenderar jag uteserveringen på Hotel Imperial som har en väldigt god tårta “Imperial torte“. Inne på Imperial kan man sitta i deras fantastiska sal och beställa drinkar och tårta. Den ligger rakt fram när man kommer in genom entren. Ett cafe med härlig uteservering är Cafe Landtmann som har ett stort urval av bakelser. Min favorit är en med chokladmousse! Ett till cafe (never ending story) som jag gillar är Cafe Mozart som är trevligt hela dagen. Brukar ofta äta en enkel gulaschsoppa här till lunch men är även mysigt för middag (boka bord till kvällen).

Jag har ätit middag flera gånger på Cafe Central, maten är klassisk österrikiskt och till efterrätt kan du välja och vraka mellan massor av bakelser och kakor. Om du ska äta schnitzel gå till Meissl & Schadn. En klassisk österrikisk restaurang är Zum Schwarze Kameel som även har skön vibe på kvällen. För en annorlunda och lite mer casual lokal, testa Palmenhaus där du sitter i ett gammalt gigantiskt växthus. Vägg i vägg finns ett fjärilshus så på kvällen kan se se fjärilarna flyga runt på andra sidan glasväggen vilket var väldigt vackert.

Är du trött på Österrikisk mat? Jag gillar DO CO vid Albertina. Härlig uteservering om vädret tillåter också. Älskar deras popcorn schrimp! Sugen på pasta? Gå till italienaren Fabios. Restaurangen har även en härlig bar dit många kommer för drinkar och det brukar vara härlig stämning. Jag gillar även Pho Saigon som har god vietnamesisk mat till ett bra pris. The Bank är ett härligt brasserie. En liten modern restaurang som serverar närodlad mat och viner är Loca.

Om det är fint väder och rätt tid på året, åk upp till takbaren på Leopold Museum. Är en stor terass där med vacker utsikt. Hissen är på utsidan av museum. En bar jag verkligen gillar på kvällen är Bar Campari.

Shopping

Den bästa shopping i Wien är enligt mig chokladen haha. Många cafeer har söta förpackningar och glöm inte att köpa Mozartkugeln om du gillar marsipan.

Wien har ett stort utbud av lyxshopping och här hittar du allt från Tiffany, Valentino, Hermes och Chanel. Många lyxbutiker ligger på Kohlmarkt. Promenera även till Goldenes QuartierTuchlauben där du bland annat hittar Alexander McQueen, Miu Miu och Saint Laurent. I området ligger även flera cafeer och Park Hyatt som passar bra för en drink eller kopp te på eftermiddagen. För budget och high street är Kärntner Straße en populär shoppinggata.

Ett skomärke att hålla utkik efter är Högl. Det är ett märke från Österrike som har klassiska skor med bra kvalitet.

Vill du shoppa godsaker som choklad och marmelader? Gå till Julius Meinl am Graben där du även kan köpa med dig enklare maträtter. Om du är i Wien kring påsk eller jul finns det massor med marknader att besöka.

Hotell

När man reser till Wien är mitt bästa tips är att om man kan, unna sig själv boende på ett klassiskt lyxhotell. Det kommer lyfta ditt besök till nya höjder! Min favorit är Hotel Imperial med inspirerande arkitektur och en intressant historia. Jag har bott där många gånger nu och är alltid nöjd.

Sevärdheter & underhållning

Okej, det finns så mycket att se i Wien. Det tar aldrig slut!

Jag rekommenderar varmt att åka till slottet Schönbrunn. Jag får massor med inspiration av Schönbrunn och har varit där fyra gånger nu. Om du promenerar upp i slottsparken hittar du Gloriette, ett cafe där det inte är lika mycket folk, glöm inte att gå upp på taket där du har en spektakulär utsikt över slottet och trädgårdarna. Ett tips om inte vill gå in på slottet är att den stora trädgården faktiskt är gratis att besöka så är bara att promenera dit och njuta av parken. Ett annat slott som är väl värt ett besök är Belvedere. Här hittar du konst av bland annat en av mina favoritkonstnärer, Gustav Klimt. Kring slottet finns vackra trädgårdar.

En kväll gick vi på en konsert med klassiskt musik av Mozart som även hade inslag av opera. Konserten var på Musikverein i den vackra Goldener Saal.

Ett museum som man inte får missa enligt mig är Kunsthistorisches Museum, både för all konst och för arkitekturen. Du kan även gå till Museumsquartier på Museumsplatz 1 där det finns ett stort antal museum att välja mellan, två av dessa är Mumok och Leopold Museum. Jag rekommenderar även Albertina. En upplevelse för livet är att se en uppvisning av Spanska Ridskolan och här är det värt att ta dyrare biljetter om man kan.

En plats där man kan drömma sig bort är Österreichische Nationalbibliothek och som namnet antyder är det landets stora bibliotek.

Ett hemligt tips (som jag knappt vill dela med mig av haha) är att gå till Justizpalast som är landets Högsta domstol. Man får gå in här, dock med begränsade öppetider och man måste gå igenom en säkerhetskontroll. Den lokalen är otroligt vacker och det är nästan aldrig andra människor här. Ett annats tips om du går dit är att ta hissen högst upp där det finns ett enkelt cafe men med en stor takterass.

Wien med barn

Jag har varit i Wien med barn två gånger nu, första gången 2017 när Alma var snart 2 år och andra gånger 2023 är barnen är 4 och 7 år. Wien är en barnvänlig stad för det finns stora parker och områden där bilar inte får köra. Det finns gott om lekparker. Vill man åka på en stadsresa med barn kan jag varmt rekommendera Wien. Vi har bara fått bra bemötande med barn och det är helt klart mer uppskattat att ta med barn på restauranger här än i Stockholm. Personalen är vänliga och man känner sig inte i vägen.

Några specifika saker som är extra kul för barnen är Kindermuseum på Schönbrunn där man får klä ut sig och se hur det var att leva förr i tiden. Naturhistorisches Museum är ett måste för alla som gillar dinosaurier! Den här lokalen är dessutom helt spektakulär.

Övriga tips

Wien är en otroligt vacker stad så att bara promenera runt är en upplevelse i sig. Om du gillar kultur och spektakulära bakelser är det här helt rätt stad för dig! De allra flesta pratar okej engelska men det är trevligt att kunna lite standardfraser som guten tag (hej) danke (tack). Värt att veta är taxi kan ibland ta lite längre tid än man tror för att vissa delar är begränsade för biltrafik. Jag brukar mest promenera när jag är i Wien. Staden känns säker både dag och kväll. Taxi från flygplatsen in till city går snabbt och brukar kosta omkring 50-55 euro. Tunnelbanan är smidig om man exempelvis ska åka till Schönbrunn, glöm aldrig att verifiera din biljett, antingen i automaten vid köp eller vid spärren. Det är vanligt att man lämnar lite dricks, mellan 5-12% beroende på måltid och service.

Etiketter: ,