Det är flera som har efterfrågat tips till Wien så här kommer en liten miniguide med mina favoriter. Jag har besökt Wien tre gånger och är helt förälskad! Min morfar är född i staden så det gör den extra speciell för mig.

Restauranger & cafeer

Cafe Demel på Kohlmarkt 14 har fantastiska bakelser och gott kaffe i anrik miljö. Det finns även en butik där du kan köpa fint inslagna presenter som choklad och andra godsaker. På vackra Cafe Sacher som ligger på Philharmonikerstraße 4 kan du äta en original Sacher torte och väldigt god apfelstrudel. Jag har även besökt Cafe Sacher runt elva på kvällen för några glas vin vilket var väldigt trevligt. Hotellet äger även Sacher Eck som ligger i korsningen Philharmonikerstraße och Kaerntner Strasse där vi hade en trevlig lunch. Ett annat cafe som jag älskar är Gerstner på Kärtner Straße 13-15 där jag gärna äter chokladdoppade jordgubbar. Om du är i Wien på våren eller sommaren rekommenderar jag uteserveringen på Hotel Imperial som har en väldigt god tårta “Imperial torte“. Ett cafe med härlig uteservering är Cafe Landtmann som har ett härligt urval av bakelser. Min favorit är en med chokladmousse!

Jag har ätit middag flera gånger på Cafe Central som ligger på Herrengasse 14, maten är klassisk Österrikiskt och till efterrätt kan du välja och vraka mellan massor av bakelser och kakor. För en vacker lokal, testa Palmenhaus på Burggarten 1 där du sitter i ett gammalt gigantiskt växthus. Vägg i vägg finns ett fjärilshus så på kvällen kan se se fjärilarna flyga runt på andra sidan glasväggen vilket var väldigt vackert. Corbaci på Museumsplatz 1 har klassisk mat och ett otroligt vackert tak. Är du trött på Österrikisk mat? Gå till trendiga italienaren Fabios på Tuchlauben 4-6. Restaurangen har även en härlig bar dit många kommer för drinkar.

Gerstner


vienna cafe demel.jpgvienna cafe demel.jpg

Demel


Wien fika landtmann.jpgWien fika landtmann.jpg

Cafe Landtmann


sacher hotel wien cake.jpgsacher hotel wien cake.jpg

Sacher

Shopping

Wien har ett stort utbud av lyxshopping och här hittar du allt från Tiffany, Valentino, Hermes och Chanel. Många lyxbutiker ligger på Kohlmarkt. Promenera även till Goldenes QuartierTuchlauben där du bland annat hittar Alexander McQueen, Miu Miu och Saint Laurent. I området ligger även flera cafeer och Park Hyatt som passar bra för en drink eller kopp te på eftermiddagen. För budget och high street är Kärntner Straße en populär shoppinggata där bland annat Forever 21 har en gigantisk butik.

För dig som gillar större varuhus är ett tips att gå till Steffl på Kärntner Straße 19. Här finns märken som Fendi, Love Moschino, Saint Laurent och Alice + Olivia.

Hotell

När man reser till Wien är mitt bästa tips är att unna sig själv boende på ett klassiskt lyxhotell. Det kommer lyfta ditt besök till nya höjder! Min favorit är Hotel Imperial på Kärntner Ring 16 med inspirerande arkitektur och en intressant historia. Jag och Johan bodde i Elizabeth Suite och man ville knappt lämna rummet.

Schönbrunn


Belvedere Wien.jpgBelvedere Wien.jpg

Utsikt från slottet Belvedere

Sevärdheter & underhållning

Jag rekommenderar varmt att åka till slottet Schönbrunn som ligger på Schönbrunner Schlosstraße 47. Det kan vara mycket folk där men så otroligt vackert! Jag får massor med inspiration av Schönbrunn och har varit där två gånger nu. Om du promenerar upp i slottsparken hittar du ett cafe där det inte var lika mycket folk, glöm inte att gå upp på taket där du har en spektakulär utsikt över slottet och trädgårdarna. Ett annat slott som är värt ett besök är Belvedere på Prinz Eugen-Straße 27. Belvedere har konstutställningar med bland annat min favorit Gustav Klimt. Kring slottet finns vackra trädgårdar.

En kväll gick vi på en konsert med klassiskt musik av Mozart som även hade inslag av opera. Konserten var på Musikverein i den vackra Goldener Saal. Gillar du museum? Gå till Museumsquartier på Museumsplatz 1 där det finns ett stort antal museum att välja mellan, två av dessa är Mumok och Leopold Museum. Jag rekommenderar även Albertina på Albertinaplatz 1. En upplevelse för livet är att se en uppvisning av Spanska Ridskolan på Michaelerplatz 1.


Wien weekend.jpgWien weekend.jpg

Wien med barn

Jag har varit i Wien med barn en gång och det var 2017 med Alma. Wien är en barnvänlig stad för det finns stora parker och områden där bilar inte får köra. Så vill man åka på en stadsresa med barn kan jag varmt rekommendera Wien. Vi har bara fått bra bemötande med barn och det är helt klart mer uppskattat att ta med barn på restauranger här än i Stockholm.


Angelica Aurell wien guide barn weekend.jpgAngelica Aurell wien guide barn weekend.jpg

Övriga tips

Wien är en otroligt vacker stad så att bara promenera runt är en upplevelse i sig. Wien är ingen feststad utan jag rekommenderar staden för en romantisk resa eller en lugn weekend med tjejkompisarna. Om du gillar kultur, spektakulära bakelser och lyxig shopping så är det här helt rätt stad för dig!

Etiketter: ,