Shopping

Rom har ett stort utbud av lyxshopping och på Via dei Condotti hittar du bland annat Valentino, Gucci, Loro Piana, och Dolce & Gabbana. Om du fortsätter på gatan kommer du till Largo Goldoni där Fendi har en gigantisk butik. På Via del Babuino finns exempelvis Red Valentino, Emporio Armani, Tiffanys, Moschino och Etro. Det italienska märket Furla har fina väskor till bra priser, butiken på Piazza Spagna är min favorit! 

Varje gång jag besöker Italien passar jag på att shoppa armband från Cruciani. Butiken i Rom ligger på Piazza del Parlamento 5. I närheten hittar du Bottega Veneta och Saint Laurent på Piazza di S. Lorenzo in Lucina.


valentino romvalentino rom


cruciani-romcruciani-rom

För billigare shopping besök den långa gatan Via del Corso där du hittar butiker som Gap, Zara, Sisley och Calzedonia. På Via del Governo Vecchio hittar du många second hand butiker, flera med nogrannt utvalda plagg från bland annat 20-talet. Om du vill shoppa antikviteter, handgjorda/vintage smycken ska du gå på sidogatorna till Piazza Navona och Piazza di Spagna, ett exempel är Via dei Coronari.


Restauranger

För lunch (även middag) kan jag rekommendera DillaVia Mario de Fiori 41. Trevligt ställe med mycket italienare. Är du trött på pasta? Gå till Ginger på Via Borgognona 43-44 som bland annat serverar hälsosamma juicer, smoothies och sallader. Självklart gömmer sig en och annan pasta på menyn om du är sugen.

Min absoluta favoritrestaurang i Rom är Il CaminettoViale dei Parioli 89 som ligger fem minuter med taxi utanför Rom (från Via Veneto). På Caminetto är det många stylish italienare och få turister, observera att personalen pratar knappt någon engelska.

Ett annat middagstips är Ar Galletto som ligger på Piazza Farnese. Restaurangen har jättegod pasta och bra service. Boka bord utomhus så har du en vacker utsikt mot Palazzo Farnese. 

 

Rom är fylld med glassbarer och en klassiker för gelato är Giolitti på Via degli Uffici del Vicario. Jag älskar även Venchi som har fantastisk chokladglass.

För drinkar, gå till Sofitel Rome Villa Borghese’s takterrass där du har en spektakulär utsikt över Rom.  Är det kallt får man filtar och din väska får självklart en egen pall. Vill du ha lite lugn och ro gå till Hotel de RussieVia del Babuino som har en harmonisk innergård där du kan äta mat eller ta en drink. En liten oas mitt i stan. Uppe vid Villa Borghese ligger Casina Valadier som har en vacker utsikt över stan, det är mysigt att sitta i deras trädgård och dricka drinkar. 

På Ginger finns nyttig mat och smoothies


dilla-romdilla-rom

Lunch på Dilla, älskar deras sallader och pastavilla-borghesevilla-borghese

Sevärdheter

Har du inte varit i Rom tidigare är det nästan obligatoriskt att se Colosseum, Vatikanen med museum, Castel Sant’Angelo, St Peterskyrkan och Fontanta di Trevi. Det är häftigt att gå runt vid Forum Romanum och jag rekommenderar att gå dit senare på eftermiddagen. Är du  intresserad av konst och historia så besök Vatikanmuseerna och för allt som rör Vatikanen är det bra att boka biljetter innan så slipper ni stå i (eventuellt) långa köer. Vi köpte våra direkt från Vatikanens webbplats som du hittar här.

Ett tips är att promenera upp till Villa Borghese som har en vacker utsikt över Rom. Var där ett precis innan solnedgången så får du en magiskt vy! Väldigt romantiskt. Inne i parken kan man köpa glass och hyra roddbåtar. 


angelica-5219.jpgangelica-5219.jpgforum-romanumforum-romanum


villa-borghese-romvilla-borghese-rom

Hotell i Rom

Mitt favorithotell i Rom är Aldrovandi Villa Borghese och precis som namnet antyder ligger det vid Villa Borghese. Hotellet ligger lite lugnare till och har en mysig trädgård med pool. En annan favorit är Sofitel som har trevlig personal och en härlig takterrass.

När ska man åka till Rom?

Mitt tips är att åka till Rom på våren eller hösten. Jag själv åker helst april/maj eller september/oktober/november. Runt oktober är det inte lika mycket turister som på våren. Jag har varit i Rom en gång på sommaren och det gick inte att njuta av staden då.

Andra tips

En sak som jag inte gillar med Rom är alla försäljare som finns överallt i staden. Se upp för säljare som kommer med rosor, de försöker bokstavligen trycka upp dessa i ditt ansikte. Ta aldrig emot någonting! Taxi och Uber är billigt och jag föredrar det sistnämnda eftersom kvaliten oftast är bättre på bilarna.