Jag brukar få en del frågor angående mina pälsar och speciellt hur jag avgör dess kvalitet vid köp. Jag har fått en jacka i arv av min mormor men resten har jag köpt själv. Här är mina bästa tips på hur du shopppar päls second hand:
1) Börja med att prova pälsen för att se hur storleken känns. Är den i rätt mått för dig eller kommer du till exempel behöva lägga upp pälsen? Att ändra en päls kostar en del så ha det i minnet. Det är alltid bäst att hitta en som sitter rätt från början.
2) Hur är pälsens kvalitet? Titta efter ojämna partier och fläckar. För mig är det viktigt att kontrollera om pälsen fäller eller inte, har du till exempel svarta jeans märker du detta rätt så snabbt. Jag skulle inte köpa en päls som fäller!
3) Kontrollera jackans sömmar, foder och eventuella fickor.
4) Finns det någon lapp med information om pälsen, till exempel märke och tillverkningsland? Jag personligen skulle undvika att köpa päls som är tillverkad i Asien.
5) Shoppar du online? Be säljaren att skicka många bilder och gärna på detaljer. Här är det dock svårt att avgöra om pälsen fäller men jag skulle fråga säljaren och sedan är det bara att hålla tummarna. Om du handlar på Ebay skulle jag åter igen se upp för säljare som säljer nya pälsar från Asien.
6) Med hjälp av punkterna ovan kan du lätt göra en prisbedöming. Känns priset rimligt? Om inte, pruta och motivera till exempel med att du måste reparera fodret.
Nu är detta inlägget ganska gammalt, men jag hoppas du kan svara ändå! 🙂 Det är nämligen såhär att jag har köpt en jättefin päls som jag älskar MEN den fäller. Har du tips på hur man kan göra för att få den att sluta fälla? Tvätta den? Borsta den? Har inte vågat prova något än då jag är rädd för att förstöra den. Pälsen är av kanin om det har någon betydelse.
Kan tipsa om att kontakta föremålskonservatorer för att få pälsen ”fryst”. Inom museibranschen används speciella frysboxar som under ett visst antal dygn fryser föremål som misstänks eller kan tänkas ha problem med skadedjur. Som praktikant på ett museimagasin fick jag vara med och frysa flera föremål, varav ett var just en pälskappa som en kollega hade införskaffat på second hand och planerade att använda.
Marie: Förmodligen pga brist på empati. Det är osmakligt att låta djur dödas, i synnerhet för klädindustrins skull. Jag är inte beredd att offra ett djur för att känna mig ”glamourös”.
Alltså varje päls-plagg måste inte vara ett djur som har dödats pga att man vill ha pälsen. Pälsuppfödning som det kallas, när man föder upp djur i mycket dåliga förhållanden och bara är ute efter pälsen. Det finns bättre alternativ så som att man tar päls från djur som dött i trafikolyckor osv. Visst dem är svårare att hitta, men det finns företag som enbart säljer pälsplagg från djur som dött i trafikolyckor, djur som avlivats pga sjukdom, som slaktats för att få kött osv . Om djuret ändå dött av en olycka eller liknande så tycker jag det är okej att ta/använda pälsen. Däremot är jag emot pälsuppfödning. Och sen undrar jag, är ni vegetarianer? Det är väll lika illa att döda ett djur för att få dess kött som att få dess päls? Alla har vi olika åsikter! Ni behöver inte gå emot Angelica och säga att hon ”har brist på empati” osv förens ni vet bakgrunden till hennes pälsar.
Linnea, snälla kan du ge exempel på vart man kan köpa päls där djuret inte har fått lidit utan blivit påkört… Har aldrig hört om detta, vore kul med din källa.Anledningen till att man dödar djur på ett plågsamt sett (antingen via ström genom nos och ändan eller genom att flå djuret levande) är för att pälsen ska stå upp vilket är ganska viktigt om en päls ska se bra ut.. Och jo, kan man stå bakom den plågsamma industri som det är (tills du med källa kan bevisa motsatsen) så har personer som använder och efterfrågar detta brist på empati..
Det finns ingen inom industrin som ”väntar in” påkörda djur och sen gör päls av det. Blir ett djur påkört förstörs pälsen på flera olika sätt och blir obrukbar. Så det funkar inte så. Och detsamma gäller varor av skinn. Det är inte samma djur som dödas för att bli både mat och exempelvis väskor. När en föder fram djur för att ta del av köttet tillsätts en hel rad med olika ämnen. På samma sätt som sker med djur som ska användas för skinn eller päls. Djuret konstrueras för ett eller annat ändamål. Inte bägge. Det är industri oavsett om en vill åt pälsen eller köttet.
Ett undantag är dock samer som tar till vara på allt som kommer från renarna.
Gällande att vara veg – bra initiativ! Fler borde införa vegetariska dagar i veckan.
Varför päls över huvud taget?!När hela pälsindustrin är så
fylld av grymhet, det är ju
faktiskt djurplågeri!
Tack det är verkligen kul att du kommer med sådana här guider. Det är så svårt att veta om man inte har erfarenhet.
Jag har en fråga till dig angående spets. Jag vet att du älskar spets och det gör jag också men jag tycker att det är skillnad på spets och spets. Du har några spetsklänningar som du köpt via asos.com som har varit ganska billiga men detta tycker jag också syns i ”spetsmönstret”. Jag tycker oftast att billig spets inte är lika fin (alltså inte ful men mindre snygg), värderar du spets olika beroende på ”mönstret”?