angelicas closetangelicas closet

angelicas closet

Idag kommer min mamma hem till Sverige efter 3 månader i SydSudan. Hon har jobbat i ett flyktingläger för Läkare utan gränser. Min mamma har alltid varit en person som sätter andra i första hand, som verkligen bryr sig och som vill göra skillnad. Jag blev inte förvånad när hon berättade att hon skulle jobba för Läkare utan gränser men självklart blev jag blev lite orolig. Sydsudan är ett högriskområde så jag visste inte ens om vi skulle kunna hålla kontakt under dessa månader. Det visade sig vara lättare än jag trott och vi har faktiskt regelbundet pratat i telefon, smsat, mailat och chattat på Facebook.

Att höra min mamma berätta om SydSudan har öppnat upp mina ögon för Läkare utan gränser. Det här är en organisation som gör enorm skillnad på plats. Mammas jobb var att handleda personal på 20 personer och se till att de har den kunskapen som behövs. Innan man åker till kliniken börjar dagen med ett möte om säkerheten i lägret och i övriga SydSudan. Under dagen tar man hand om cirka 200 patienter som lider av sjukdomar som malaria och tuberkolos. Läkare utan gränser har även ett program för undernärda barn där mammor får komma regelbundet för att mäta och väga sin barn. De får även en ersättning som heter plumnut. Varje dag vaccineras även barn och vuxna som har skadat sig.

Många av människorna som bor i flyktinglägret har varit med om fruktansvärda saker, sett och upplevt saker som ingen människa någonsin ska behöva göra. Man kan inte radera det förflutna men man kan skapa en bättre framtid för dessa människor. Att det finns en organisation på plats som ger både fysiskt och psykisk vård är ett stort steg i rätt riktning.


angelicas closetangelicas closet

angelicas closet


angelicas closetangelicas closet

angelicas closet

Om du vill donera en summa till Läkare utan gränser så kan du göra det här. Glöm inte att vi alla kan göra skillnad!