Washologi
Silke är ett fint lyxigt material som kommer i många olika former. I min garderob är det främst förekommande bland mina wrapklännningar från Diane von Furstenberg som är i silk jersey. För nästan alla plagg i silke rekommenderas kemtvätt men det behöver inte betyda att det är det enda alternativet. Kemtvätt är dyrt och du kan tvätta de flesta silkesplagg själv så länge du är försiktig.

Hur vet man då om man kan handtvätta plagget? Välj ut ett ställe som är icke iögonfallande, exempelvis på sidan och dutta försiktigt med en blöt vit trasa. Om du märker att plagget färgar av sig mot trasan ska du absolut inte handtvätta, då är det endast kemtvätt som gäller. Detta är dock inte så vanligt men det är alltid bra att göra testet om du är osäker.

DVF wrap

Wrapklänningar i silke från DVF

Tänk på att du inte behöver tvätta dina silkesplagg så ofta. Silke är ett naturligt material som blir fräscht genom vädring. När olyckan har varit framme och det har kommit en fläck som jag känner att jag kan handtvätta brukar jag göra såhär:

  • Fyll upp ett handfat med ljummet vatten. Vattnet får absolut inte vara för varmt. Häll i några droppar tvättmedel som är anpassat för fina material som silke. Jag brukar använda Fintvätt från Washologi by Viktoria som rengör, mjukgör och återfettar fibrerna. Det här innehåller inga blekmedel eller färgämnen.
  • Blötlägg plagget och skopa runt vattnet med ena handen så det går igenom ordentligt. Tvätta fläcken genom att försiktigt använda fingrarna. Man ska absolut inte skrubba silke eftersom det kan förstöra fibrerna.
  • Låt inte plagget ligga längre än fem minuter i handfatet. Töm ut allt vatten och skölj med kallare vatten. När du är klar, pressa plagget mellan händerna för att få ut onödigt vatten. Vrid inte plagget.
  • Lägg ut en handduk och rulla in plagget. När handduken har blivit en rulle, pressa försiktigt så vattnet dras upp. Låt ligga en liten stund innan du tar ut plagget och låter det plantorka på en torr handduk.