När man har investerat pengar i fina ull och cashmereplagg tycker jag att det är viktigt att man tar hand om dessa på bästa sätt. Genom att vårda dina plagg ökar du dess livslängd och vad är härligare än kvalitativa kläder som man kan ha i många år?

angelica-4571.jpgAtt tvätta ull och cashmere
I många fall räcker det hänga ut plagget i friska luften (inte i direkt solljus på sommaren) men med jämna mellanrum behövs såklart en tvätt. Även om många tvättråd skriver hand eller kemtvätt så kan man faktiskt tvätta cashmere och ull i tvättmaskinen. Jag gör det hela tiden. Använd ullprogrammet och tvätta aldrig mer än 30 grader! Sköljmedel är strikt förbjudet och centrifugera helst inte plagget efter. Ett tips är att köpa tvättmedel som är speciellt framtaget för ull och cashmere. Det är skonsamt och vårdande mot dess fibrer. Om du vill handtvätta så är det ljummet vatten som gäller.

När ditt plagg är tvättat är det oerhört viktigt att det får torka liggandes, gärna på en torr handduk. Om du använder en galge kommer passformen inte bli sig själv igen. Föredrar du handtvätt? Rulla in din cashmere/ull i en torr handduk och tryck försiktigt. Vrid aldrig ur vattnet utan klappa försiktigt på plagget innan det får torka.

Tips på tvättmedel

  • Washologi Fintvätt

  • Soft Goat cashmere wool wash

  • L’eaundry i asian ginger flower

  • Hanro wool & cashmere care

Uppfräschning

  • Washologi linnevatten

  • Hänga ut i friska luften
angelica-4586.jpg

Noppor 

Har du fått noppor på din ull eller cashmeretröja? Var inte orolig – det är helt normalt att cashmere noppar till en början. Noppor bildas när korta fibrer börjar flytta på sig och samlas på ytan av plagget, detta sker när du rör på dig.

Så hur får man bort nopporna? Antingen så använder du en elektrisk noppare eller en kam. Man ska vara försiktig med båda två och inte trycka för hårt. Min favorit är en elektrisk från Steamery som effektivt tar bort noppor utan att skada plagget det minsta. Vill du hellre ha en kam har Soft Goat en bra. När du har använt och tvättat plagget några gånger kommer du märka att antalet noppor minskar. Efter ett par gånger är det vanligare att man ibland får noppor där man har mycket ”rörelse” mot plagget tex ärmar och vid armhålorna.

ull cashmere tvatt.jpg