Nu är rean är i full gång med lockande prislappar och bra erbjudanden. Det är inte alltid lätt att shoppa på rean, risken är stor att man kommer hem med ett plagg som bara kommer att damma i garderoben. Jag skrev en guide till reashopping redan 2009 och nedan finner du en uppdaterad version med tips på hur du blir ett reaproffs!
Angelica Aurell

1. Skriv en lista! Behöver du en kappa eller ett par nya pumps? Med en shoppinglista är det lättare att hålla sig till det man behöver. Ett tips är att gå igenom och rensa din garderob innan så du vet precis vad du saknar.

2. Reashopping är ingen gruppsport. Det är jättekul att shoppa med tjejkompisarna men inte när det kommer till rea. Gå ensam eller med max två vänner, det blir mycket smidigare då!

3. Passform. Tänk inte att du ska gå ner tre kilo för att kunna stänga dragkedjan. Det bästa är såklart om plagget sitter perfekt med detsamma! Nej, du kommer inte kunna ignorera att skorna skaver när du har druckit en drink och kommer du verkligen att ta den där kjolen till skräddaren? Var realistisk!

[blockquote]Rean är det gyllene tillfället att köpa basplagg och investeringar. Bra basplagg är till exempel jeans, en svart klassisk klänning eller cashmeretröjor. [/blockquote]

4. Material och kvalitet. Köp ingenting som är trasigt eller har fläckar. Hur kul är det att komma hem med någons gamla foundation på tröjan? Känn ordentligt på plagget eller skorna, titta på sömmarna och eventuella knappar. Hur ska dessa tvättas och vad är det för material? Jag undviker till exempel akryl samt skor i syntetmaterial.

5. Köp basplagg och investeringar. Rean är det gyllene tillfället att köpa basplagg och investeringar. Bra basplagg är till exempel jeans, en svart klassisk klänning eller cashmeretröjor. Skor till basgarderoben är exempelvis svarta pumps och ballerinas i skinn. Investeringar kan vara väskan du har suktat efter länge eller en klassisk beige trenchcoat. Jag lägger gärna extra pengar på bra basplagg och investeringar som man kan ha år efter år. För inspiration på klassiska plagg, googla ikoner som Audrey Hepburn, Jackie Kennedy och Brigitte Bardot.

6. Buy the best and cry only once. Om du till exempel har en beige väska högst upp på din önskelista men den finns bara i turkost på rean, köp den inte bara för att. Lägg inte dina pengar på något som du nästan vill ha, spara istället och köp den beiga väskan som du verkligen ville ha från början!

7. Våga be om hjälp. Slösa inte tiden på att yra runt i butiken och leta utan be om hjälp! Fråga efter plagget du letar efter och din storlek. Kanske har du tur att den finns på lager, högst upp på en hylla eller på en docka.

8. Konsten att shoppa online. Såhär i reatider går det att göra magiska fynd online då många designers och webshopar har rejäla reor. Några av mina personliga favoriter är Asos, Net-a-porter, Zalando och Boozt. Om du inte vet vilken storlek du har, var noggrann med att titta på storlekstabellen och jämför med dina egna mått. Glöm inte att titta hur länge webshopen har öppet köp/returrätt!

9. Tänk två (eller tre) gånger. Behöver du verkligen den där blusen eller köper du bara för att det är rea? Har du tittat på plagget innan och skulle du köpa den till ordinarie pris? Handla inte bara för att det är billigt eller för att du inte vill komma hem tomhänt.

Etiketter: