Jag har fått flera frågor om jag kan jämföra min första graviditet med min andra och det är något som jag själv har funderat på ett tag. Mina graviditeter har varit väldigt olika och här nedan listar jag några av skillnaderna. 


IMG_2809-3.jpgIMG_2809-3.jpg


angelica-7487.jpgangelica-7487.jpg

Humör

Första graviditeten: Hade perioder av trötthet men det var i princip den enda skillnaden. Jag kände mig ofta glad och som mitt vanliga jag. Hade inga humörsvängningar.

Andra graviditeten: I början av andra trimestern kom en våg av extrem trötthet. Blev lite bättre när jag började äta järntabletter. Jag har haft väldiga humörsvängningar men som tur var har det blivit bättre de sista veckorna. 

Magen & kroppen

Första graviditeten: Under graviditeten med Alma dröjde det innan man såg magen utanpå kläderna. Jag tror att magen började puta ut runt vecka 20. Jag kunde ha mina vanliga blusar och klänningar väldigt länge. Alma är född i början på juni och om jag minns rätt tränade jag till 4-5 veckor innan förlossningen. Kände mig stark och fräsch för det mesta. I mitten på maj hade min mage blivit stor och kring samma tid började jag samla på mig vätska. 

Andra graviditeten: Nu under min andra graviditet kom magen nästan med en gång. Vi berättade för familj och närmsta vänner rätt tidigt. Det var ingen ide att dölja det när man ändå kunde se magen så pass tydligt. Min mage har växt snabbare den här gången och jag frågade min barnmorska smått panikartat kring vecka 16 vad det är som händer egentligen. Hon berättade att det är vanligt att man blir större snabbare när man redan varit gravid en gång men att kurvan brukar se någorlunda lik ut. Även om min mage har växt mycket snabbare den här gången så ser man nu i slutet att den inte är mycket större än den var samma tid förra graviditeten. När det kommer till träning har jag inte gjort någonting sedan jul. Viljan finns men på grund av alla besvär har det inte blivit så.

Vikt

Första graviditeten: Sista veckan hade jag gått upp 16,5 kilo. Tyckte det var ofantligt mycket eftersom man hela tiden läser att 12 kilo är normalt för en graviditet. Jag tycker att det här med vikt hit och dit inte har betydelse så länge ens värden är bra i övrigt. Vi alla är så olika så det är svårt att jämföra. 

Andra graviditeten: Nu är det snart en vecka kvar för mig och jag har gått upp 17,5 kilo. Lär väl sluta på runt 18 kilo plus. Bryr mig faktiskt inte ett dugg om vikt hit och dit. Har annat att fokusera på och har lärt mig att inte lägga så mycket vikt (hehe) vid det.

Graviditetsbesvär

Första graviditeten: Med Alma hade jag inga graviditetsbesvär förutom tröttheten som kom då och då. Hade en väldigt enkel graviditet och kände att jag kunde ha samma vardag som innan. 

Andra graviditeten: Den här graviditeten har varit allt annat en enkel med trötthet, foglossning, åderbråck, humörsvängningar, kliande och slutligen extrem smärta från falsk ischias. Är sjukskriven den sista tiden. Alla dessa besvär har även påverkat mig psykiskt vilket är väldigt tråkigt. Andra graviditeten har verkligen varit motsatsen till min första! Jag är dock glad att jag fick en sådan bra första graviditet och det är tur att man får en belöning i slutet.