Jag har fått några frågor om Livias sovrutiner så jag tänkte skriva mer om det. Livia sov bra de första 6 månaderna men sedan hände någonting. Hon blev inte lika lätt att lägga och började vakna på natten. Nu är hon elva månader och vi gör vårt bästa för att få in en bra rutin med henne.


sovrutin barn 11 manader.jpgsovrutin barn 11 manader.jpg

Livia är en aktiv liten tjej och hon har ibland svårt att varva ner. Det kan inte vara det lättaste med en rolig storasyster heller. Klart att man hellre vill leka än att sova.

För två veckor sedan bestämde vi oss för att flytta Livias spjälsäng till hennes rum. Ska jag vara helt ärlig så har jag längtat efter att få “tillbaka“ vårt sovrum. Livias rum ligger vägg i vägg med Almas och hon tycker att det är roligt att lillasyster är nära. I samband med att Livia började sova i eget rum bestämde vi oss för att jobba mer med hennes sömn. Livia vaknar nämligen varje natt kring 01-02 och vill upp till vår säng. Målet är att bryta den rutinen och att hon samtidigt blir trygg i sitt rum.

Just nu ser sömnrutinen för kvällen ut såhär;

ca 19:30 Byta om till pyjamas. Läsa bok eller bara mysa i famnen.

ca 19:45/20:00 Dricker välling i sin säng när jag sitter bredvid. Jag brukar sjunga något lugnt eller sakta läsa en bok . När hon har druckit vällingen brukar hon ha en tid på ca 10 minuter där hon busar, drar i sin sängmobil, kastar ut nappen på golvet och liknande. Jag försöker alltid lägga henne ner och dra med handen längst ryggen. Om hon fortsätter att ställa sig upp lämnar jag rummet 20 sekunder för att sedan komma tillbaka med en gång. Det brukar hjälpa och hon lägger sig då ner och gosar. Målet är att inte ta upp henne men hjälpa henne att varva ner och sedan somna genom att sitta nära sängen.

ca: 20:20 Somnar i sin säng.

02:00 Vaknar och skriker. Har man tur somnar hon om med bara nappen men oftast vill hon komma upp. Målet är att få henne att somna om i sängen alternativt vagga henne i famnen bredvid sängen och sedan lägga ner henne igen. Vissa nätter somnar hon om en kvart för att sedan vakna igen. Ibland har vi “otur“ att inget hjälper och jag tar henne till vår säng där hon får sova mellan oss.

Det jag jobbar på just nu är alltså det sista momentet. Att hon vill sova i vår säng mellan oss. Jag vill bryta den rutinen men det tar ju sin tid. Man är inte speciellt stark där mitt på natten när allt man vill är att sova. Men det är bara att kämpa på och förhoppningsvis kommer hon lära sig att somna om i sin säng. Det är inte det att jag inte kan gå upp och trösta och vagga henne, problemet är att jag sover otroligt dåligt vid samsovning. Det kanske är egoistiskt men samtidigt är det viktigt att man själv får sova.


bebis sovrutiner spjalsang pyjamas.jpgbebis sovrutiner spjalsang pyjamas.jpg