En av mina favoritdesserter är pavlova. Den har allt jag gillar; maräng, lite grädde, lemoncurd och massor med bär. Här hemma brukar jag baka mini-pavlovas ibland. Det är lätt att göra och blir en fin dessert att servera efter en middag eller lunch. Den passar många eftersom den är glutenfri och även kan göra laktosfri beroende på val av grädde.


angelica-1669-2.jpgangelica-1669-2.jpg

Hur gör man mini-pavlova? Jag går efter det här receptet men brukar inte ha citronsaft i marängen eller färga grädden rosa med hallon. Om jag har lemoncurd hemma brukar jag lägga i en klick i varje maräng innan jag lägger på grädden.

Ingredienser som räcker till cirka 8 mini-pavlovas
3 äggvitor
2,5 dl strösocker
1 tsk citronsaft

ca 3 dl vispgrädde

Lemoncurd (inte ett måste)
Färska blåbär
Färska hallon

Gör så här
1. Sätt ugnen på 140 grader
2. Vispa samman äggvitorna med 1 dl socker till att börja med ca 2 min. När marängen börjar tjockna tillsätt resterande mängd socker och citronsaft. Vispa 4 -6 min så har du en fast härlig och blank maräng.
3. Fyll upp en spritspåse med maräng och spritsa rundlar à 8-10 cm i diameter.
ps! Se till att få en liten grop i marängens mitten så att du sedan kan fylla upp den med hallongrädden sedan.
4. Sätt in i ugnen på först 140 grader i 8-10 min, sänk sedan till 100 grader och låt stå 25 min ytterligare.
(Marängen skall vara lite seg och kladdig  i mitten.)
5. Ta ut och låt svalna.

Servering
Lägg i en liten klick lemoncurd i varje maräng. Fyll dina små, söta & härliga mini-pavlovas med grädde, toppa med färska bär och eventuellt ett litet blad citronmeliss. Servera direkt!