public.jpegpublic.jpeg

En av mina favoritparfymer är Miss Dior. Den doftar ljuvligt och passar lika bra till vardags som till fest. Dessutom är flaskan otroligt söt och är en fin detalj i badrumsskåpet. Bakom orginalparfymen finns en intressant historia som jag gärna vill dela med er.

Orginalversionen av Miss Dior lanserades 1947 och vet ni vem som inspirerade Christian Dior att skapa denna klassiker? Hans syster Catherine.

Under andra världskriget var Catherine med i Franska motståndsrörelsen men sommaren 1944 blev hon gripen och torterad av Gestapo. Christian Dior försökte med allt för att få sin syster fri och kontaktade Svenska konsulatet för att be om hjälp. Tiden räckte dock inte till och Catherine blev tillsammans med 593 andra kvinnor deporterade med tåg till Ravensbrücks koncentrationsläger.

Catherine hade tur, hon överlevde koncentrationslägret och blev fri med hjälp från amerikanarna. Med stöd från hennes bror tog hon kraft och vittnade i en rättegång mot personerna i Gestapo år 1952. Catherine blev belönad med flera utmärkelser som exempelvis Hederslegionen, The Combatant’s Cross, King’s Medal for Courage in the Cause of Freedom och Croix de Guerre.