IMG_6669.jpegIMG_6669.jpeg

Livet är underbart (1997) Min favoritfilm! Den här italienska filmen utspelar sig under andra världskriget och tar med en på en känslomässig bergochdalbana. Filmen får mig att le och känna glädje för att i andra sekunden få mig att känna förtvivlan och gråta rakt ut.

Den tredje mannen (1949) Det som gör den här filmen unik är att den är inspelad i Wien efter kriget. Precis som filmen visar var delar av Wien sönderbombat och staden var uppdelad i fyra zoner. Tredje mannen handlar om författaren Holly som reser till Wien för att träffa sin vän Harry Lime. När han anländer får han nyheten att Lime dött i en bilolycka. Men var det verkligen en olycka?

Casablanca (1942) En romantisk drama med Ingrid Bergman i huvudrollen. Filmen handlar om Rick Blaine som driver en klubb i Casablanca under andra världskriget. Plötsligt dyker en kvinna upp som Rick varit förälskad i men som lämnade honom i Paris.


filmklassiker.pngfilmklassiker.png

Cinema Paradiso (1988) En film om pojken Salvatore “Toto” som älskar film och biografer. Cinema Paradiso tar en på en resa genom Totos liv och hans vänskap med biografens maskinist Alfredo. Den här filmen kan inte lämna en oberörd.

La Dolce Vita (1960) Filmen utspelar sig i Rom med Anita Ekberg i en av huvudrollerna. Den handlar om journalisten Marcello och hans komplicerade liv, en blandning av dekadens och mörker. Det är i La Dolce Vita som Anita Ekberg gör det ikoniska badet med klänningen på i Fontana de Trevi.

Breakfast at Tiffanys (1961) Holly Golightly är en välklädd och glamorös tjej men har alltid ont om pengar. En dag flyttar en man vid Paul Varjak in och det visar sig att de har en del gemensamt. Båda två är hustlers. Men vad visar sig bakom Hollys lyxiga fasad? Breakfast at Tiffanys är en charmig film och jag älskar Audrey Hepburns klassiska outfits.

Gudfadern (1972) Filmen handlar om maffiafamiljen Corleone i New York. Av alla tre Gudfadern filmerna är det här min favorit. En gangsterfilm när den är som bäst. Den utspelar sig från 1945 och framåt med fokus på Michael Corleone som inte alls har planer på att följa i sin familjs kriminella fotspår.

Prinsessa på vift (1953) En till film med Audrey Hepburn som utspelar sig i Rom. Prinsessan Ann är trött på sina plikter och flyr ut i staden där hon träffar journalisten Joe Bradley. Den här filmen är så fin och hade varit omöjlig att få till på samma sätt idag.