Angelica+Aurell+fika+Petit+Marche+fuskpals+Ostermalm+Stockholm.jpgAngelica+Aurell+fika+Petit+Marche+fuskpals+Ostermalm+Stockholm.jpg

För er som följer min resa med magmuskeldelningen så har jag ju lovat att uppdatera er angående landstinget. Jag har varit på Ersta sjukhus som vad jag förstår är en av ytterst få i Stockholms landsting som opererar diastas i nuläget. Stockholms landsting beviljar ju inte operationer för rektusdiastas men Ersta gör undantag då de bland annat bedriver studier.

Idag skiljer sig riktlinjerna för operation av rektusdiastas enormt. Vissa landsting accepterar och andra säger helt nej. Vissa lagar “bara” insidan medan andra även kan rekonstruera utsidan. Det är inte jämlik vård men det är något som förhoppningsvis kommer ändras framöver. Jag har ju bland annat skrivit om underlaget för de nya riktlinjerna som nu ligger på Socialstyrelsens bord.

Tillbaka till Ersta så var jag besviken på mitt möte. Jag fick 10 minuter av läkarens tid och kände att jag varken hann berätta eller fråga ordentligt. Jag började faktiskt nästan att gråta men bet mig i kinden för att inte bryta ihop. Läkaren sa iallafall att han troligtvis kan operera min magmuskeldelning via titthål men att magen först ska röntgas för att se delningen mer exakt. När den tiden skulle bli hade han ingen aning om. Läkaren visste inte heller när jag skulle kunna komma tillbaka till honom för vidare samtal, eller om det ens skulle bli av på grund av coronaviruset. Dessutom är det över 1000 personer i kö på operation så jag fick höra att det inte var något jag kunde räkna med att få inom en snar framtid.

Jag har full förståelse att läkaren inte kan styra varken köer eller coronavirus men allt är bara så frustrerande. Jag kände mig helt utmattad när jag gick därifrån. Allt det här har gjort att jag har tagit ett beslut som jag kommer skriva mer om sen. Min magkänsla (hehe) säger att det är rätt sak att göra.