Det här med acne är otroligt jobbigt och ingen förtjänar att få det. För mig var nog det värsta att inte veta vad det kom ifrån. Vad var det som fick min annars felfria hy att se ut som en puckelpist? När man har acne kommer alla komma med åsikter och dessutom säger läkaren en sak och hudterapeuten en annan men det viktigaste är att försöka känna av sin egen kropp och vad som fungerar! Det är många bloggläsare som har frågar efter råd och i det här inlägget listar jag mina 9 bästa tips mot acne.

1. Ha en specifik handduk till ansiktet och byt den en gång per vecka.

2. Byt örngott en gång i veckan.

3. Pilla dig inte i ansiktet med fingrarna. Dina händer har massor med bakterier på sig som du absolut inte vill ha i ansiktet.

4. Undvik att klämma på finnar/porer. Det kan vara svårt men försök att låta bli så mycket som det går. Ett tips är att boka in en portömning hos en hudterapeut.

5. Att gå på behandlingar är fantastiskt men tänk på att din hudterapeut antagligt kommer försöka sälja på dig trettio olika produkter. När man har acne känner man sig ofta utsatt i sådana situationer men mitt tips är att inte köpa någonting som du inte känner dig säker på. Ta  hudterapeuten råd och gå hem och googla! Vissa produkter fungerar och andra gör det inte men se till att iallafall göra research innan du shoppar dyra produkter!

6. Rengör och återfukta din hy noggrant. Jag använder produkter från Jan Marini. Min läkare sa att det inte spelade någon roll vilka produkter jag använde men för min del var det felaktigt. Jan Marinis produkter fungerar bättre än antibiotikakuren med Tetralysal och har i princip tagit bort min acne.

7. Undvik fet mat och dra ner på alkoholen. Kanske är det något livsmedel som ställer till det för dig? Jag slutade med mejeriprodukter och såg skillnad efter tre veckor. I mitt fall skulle jag säga att kosten utgör 40% och Jan Marini 60% av resultatet.

8. Använd rätt makeup. Mineralsmink är det bästa alternativet för huden och jag använder pressed base foundation och rouge från Glominerals. Se till att rengöra din borstar regelbundet.

9. Försök att inte tänka så mycket på din acne. Det är okej att vara ledsen och arg men låt inte acnen ta över ditt liv. Var positiv och håll ut! Det här låter otroligt klyschigt men det här är sant – om du är självsäker och inte tänker på din acne så kommer inte heller andra att göra det.